Obožujete palačinke in jih radi pečete kar v udobju lastne kuhinje? V tem primeru vam ne sme manjkati kakovostna ponev za palačinke, s katero bo peka palačink pravo zadovoljstvo. Kako izbrati najboljšo ponev za palačinke?
Palačinke so priljubljena jed v mnogih državah in za njihovo pripravo potrebujete dobro ponev. Danes mnogi proizvajalci ponujajo široko paleto takšnih ponev.
Katera je najboljša ponev za palačinke?
- Bodite pozorni na višino stranic, zato je največja velikost 1 cm Zahvaljujoč tej omejitvi bo veliko lažje obračati palačinke. Nekateri dizajnerski izdelki imajo stranice od 2 do 10 mm.
- Premer ponve za palačinke se giblje od 15 do 25 cm. Izbira je treba opraviti izključno iz lastnih želja.
- Priporočljivo je biti pozoren na dolžino ročaja, ki je povezana z varnostjo. Večji kot je, manjša je možnost, da se opečete. Priročno je, če ima ročaj prevleko.
Ponev za palačinke iz litega železa
Tradicionalna ponev za pripravo palačink je ponev iz litega železa, ki je priljubljena že več kot ducat let. Med drugimi izstopa zanjo dolgoročna življenska doba. Da bi razumeli, katera ponev je boljša za palačinke, je vredno izpostaviti druge prednosti različice iz litega železa, saj ima predstavljena kovina nizko kemično inertnost, to pomeni, da praktično ne vpliva na sestavine, ki se uporabljajo med uporabo. Poleg tega se površina enakomerno segreje in dolgo časa zadržuje toploto.
Lito železo ima porozno strukturo, zato se med cvrtjem nabira olje, kar izboljša lastnosti proti sprijemanju. Po uporabi ponve za palačinke jo lahko pustite neoprano, da ohranite oljni premaz. Kar zadeva slabosti, sta le dve: velika teža in krhkost pri slabi izbiri litega železa.

Indukcijska ponev za palačinke
Ponve z indukcijskim dnom postajajo vse bolj priljubljene, saj jih je mogoče uporabljati na vseh vrstah kuhališč, vključno indukcijsko tehnologijo. Ogrevanje je posledica elektromagnetnega toka. Segreje se hitro in enakomerno. Številne ponve imajo posebne indikatorje, ki pri segrevanju spremenijo barvo. Omeniti velja, da če je ponva poškodovana, bo ogrevanje površine neenakomerno.

Električna ponev za palačinke
Takšna ponev se je v trgovinah pojavila nedavno, vendar so številne gospodinje že lahko cenile njene prednosti. Obstajata dve vrsti električne ponve za palačinke: ravna in z zarezami za majhne palačinke. V prvem primeru lahko pripravite palačinke poljubne velikosti in oblike, v drugem primeru pa se testo ne bo razširilo in lahko takoj spečete več majhnih palačink. Mnogi modeli imajo premaz proti sprijemanju in avtomatski regulator temperature.
Ima pa električna ponev za palačinke tudi slabosti, ploščata naprava zahteva spretnost, da se odvečno testo ne prelije. Poleg tega pranje takšne opreme ni enostavno. Za mnoge je slaba stran dejstvo, da imajo palačinke v takšni ponvi premer največ 15 cm. Pri izbiri takšne ponve upoštevajte moč, velikost, prisotnost termostata in dodatkov.
Potopna ponev za palačinke
Druga možnost za električno ponev za palačinke je videti kot navadna ponev, vendar le s konveksnim dnom. Priložena je posebna posoda, kamor se vlije testo. Naprava, priključena na omrežje, se segreje in ko indikator ugasne, se potopna ponev za palačinke z delovno površino za nekaj sekund potopi v testo. Po tem jo obrnemo in palačinko pustimo še 1-2 minuti, nato pa jo odstranimo.
Električni aparati so odvisni od električnega omrežja in so dražji od običajnih naprav. Med prednostmi so hitro segrevanje, enostavna uporaba, prisotnost premaza proti sprijemanju, kompaktna velikost, možnost priprave tankih in dobro pečenih palačink. Pomembno je, da se najprej naučite uporabljati takšno ponev za palačinke, da spustite celotno površino naprave v testo.
Kako izbrati ponev za palačinke?
Pri izbiri ponve za palačinke morate upoštevati nekaj dejavnikov:
- teža ponve – lažja je, manj je utrujena roka;
- višina stranic – manjša kot je, lažje je obračati palačinke. Dizajnerska ponev ima stranice od 2 do 10 mm, zaradi česar je priprava palačink še bolj priročna;
- dolžina ročaja ščiti kuharske roke pred opeklinami;
- material, iz katerega je izdelan ročaj, se ne sme segreti;
- debelina dna – debelejša je, manj se palačinke zažgejo;
- oblika ponve je kvadratna ali okrogla. Zaradi uporabnosti je večja verjetnost uporabe okrogle ponve.
Ponev za palačinke je izbrana za več kot eno leto, zato je priporočljivo dati prednost izbiri ponve iz kakovostnih materialov. Ker je od tega dejavnika odvisna trajnost ponve in njena varnost za zdravje ljudi.
Številne gospodinje v svojih ocenah svetujejo nakup ponve za palačinke z debelim dnom, majhnimi stranicami in odstranljivim ročajem. Pri nakupu bodite pozorni ne le na ceno, ampak tudi na kakovost ponujenih izdelkov.
Da bi ponev za palačinke zdržala dolgo časa, je treba upoštevati naslednja priporočila:
- Ponev uporabljajte samo za pripravo palačink
- Pri cvrtju uporabite rastlinsko olje, stopljeno maščobo ali mast
- Shranjujte jo ločeno od drugih kuhinjskih pripomočkov
- Ko prvič uporabljate litoželezno posodo, jo na štedilniku prižgite s soljo
- Da ne bi praskali delovno območje palačinke, testo obrnite s strogo leseno, plastično ali silikonsko lopatko.
Če boste upoštevali takšna osnovna pravila se bo podaljšala življenjska doba vsake ponve.
Kje dobiti primerno in kakovostno ponev za palačinke?
Dober ponev za palačinke lahko kupite v specializirani trgovini s kuhinjskimi pripomočki. Tako boste prejeli popolno ponev za palačinke in ne ročno izdelanega ponaredka.










