Kuhanje v posodah iz nerjavečega jekla

Zgodovina Nerjavečega jekla

Nerjaveče jeklo izhaja iz francoske besede inoxydable. Kuhinjska posoda iz nerjavečega jekla ne oksidira, saj njena zlitina vsebuje vsaj 10,5 odstotka kroma.  Angleško ime stainless steel ponazarja še eno pomembno lastnost in sicer, da se na njej ne ustvarjajo madeži. Z odpornostjo na praske, kisline in alkalije je posoda iz nerjavečega jekla logična izbira, ko potrebujete kuhinjsko posodo, s katero boste veliko kuhali, z doslednimi rezultati.

Zanimivo je, da je posoda iz nerjavečega jekla razmeroma nov izum. Visoko korozijsko odpornost te zlitine jekla in kroma je leta 1821 prvič odkril francoski metalurg Pierre Berthier, katerega je prvi priporočil za izdelavo jedilnega pribora, vendar metalurgi tega časa niso znali izdelati zlitine z malo ogljika in veliko kroma, zato je bil jedilni pribor krhek in nepraktičen.

Šele na samem koncu 19. stoletja je Nemec Hans Goldsmith razvil postopek pridobivanja kroma brez ogljika. Materiali iz katerega so izdelani naši lonci, pa je nekje v letu 1910 prvi izumil francoz Leon Guillet. Nerjaveče jeklo se danes uporablja v vsem, od medicinskih instrumentov, letal do nakita.

Modna kovina iz 19. stoletja, ki se je prvotno uporabljala samo za posebne dele parnikov in fine mehanike, je danes v našem vsakdanjem življenju tako neizogibna, da o njej niti ne razmišljamo.

In ni več izključno nemški, ameriški ali francoski izdelek. Posoda iz nerjavečega jekla ima danes na trgu močno konkurenco blagovnih znamk in oblikovalcev po vsem svetu.

Dnevi Korkmaz oziroma Inox dnevi in velika ponudba posod iz nerjavečega jekla

Do 15. marca 2022 v spletni trgovini LONCI & POKLOPCI by Bajde potekajo Dnevi Korkmaz oziroma dnevi Inox posode, kjer lahko kupite posode in aparate priljubljene turške blagovne znamke od 35% do 50% ceneje. Ponudba vključuje vse od loncev, ponev in setov iz nerjavečega jekla, naprav za kuhanje turške kave, opekačev za meso, kuhinjskih priborov in nožev. 

Pripravili smo nekaj praktičnih nasvetov, kako investirati in najbolje izkoristiti posodo iz nerjavečega jekla.

Seti ali posamezni kosi?

Odvisno kaj potrebujete. Na splošno veljajo posode iz nerjavečega jekla za najboljšo izbiro za cvrtje jajc in ocvrtih jedi ter odlično izbiro za dušenje. Lonci in nerjavečega jekla so klasika, še posebej večje posode za kuhanje testenin, jušne osnove in kuhanje na pari. Odlična izbira je nakup nizke posode iz nerjavečega jekla z debelim dnom za kuhanje omake in v kolikor so vam ponve iz gusa pretežke, lahko namesto njih uporabljate ponve iz nerjavečega jekla, ki prav tako prenesejo visoke temperature. Če potrebujete več kosov posode imamo za vas tudi akcijo setov posode, ki so idealna priložnost, da dobite posode po najboljši ceni.

Zlato pravila za set posod

Pri nakupu setov posode bodite pozorni na sestavo. Zlato pravilo za nakup je: velika ponev z debelejšim dnom, ponev za sotiranje, to so velike ponve z ravnimi stenami in pokrovom, v katerih lahko pripravimo hitre jedi, dušenje zelenjave itd., srednja ali majhna ponev, veliki lonec za testenine, pekač in globoka, debelostenska posoda z velikim pokrovom.

Kako kuhati v posodi iz nerjavečega jekla?

Konstrukcija posode iz nerjavečega jekla pomeni, da se ponve in lonci enakomerno segrejejo od spodaj do sten, zato se hrana kuha na vseh straneh enakomerno. V kolikor jed zahteva kuhanje na srednjem ali močnem ognju, ga vedno  nastavite na nekoliko nižjo raven.  Nove posode iz nerjavečega jekla pred prvo uporabo pripravimo na enak način kot posode iz gusa. Dobro jih segrejte, da se jeklo malo razširi in šele nato premažite z oljem, da zaprete mikro pore. Vaša hrana se ne bo prijela in ponve bodo zdržale dlje. Da boste vedeli, da je ponev dovolj segreta, mora biti platišče na dotik zelo vroče in če vanj vlijete malo vode, mora kot kroglica drseti po ponvi. Paziti morate, da posode iz nerjavečega jekla ne pregrejete. Olje vedno vlijte v vroče ponve. Ko meso ali drugo hrano položite v posodo iz nerjavečega jekla, se bo vedno malo prijelo, vendar je to popolnoma v redu. Obrnete ga takrat, ko se malo odlepi od dna.

Kako vzdrževati posode iz nerjavečega jekla?

Svetleče nove posode in lonci in nerjavečega jekla ob pravilnem vzdrževanju lahko ostanejo kot nove. Vroče posode iz nerjavečega jekla po kuhanju nikoli ne spirajte pod mrzlo vodo. Ekstremne temperaturne razlike lahko izkrivijo kovino. Pustite, da se ohladi na štedilniku in jo nato operite. Če na posodi ostanejo ostanki hrane, jih ne strgajte z uporabo kovinskih krtačk. Obstojnejše madeže odstranite tako, da na hrapavi del navadne gobice posujete sodo bikarbono in podrgnite. Posode iz nerjavečega jekla se lahko normalno pomivajo. Če po pomivanju posode še vedno ostanejo madeži, jo preprosto spolirajte, najbolje s krpo iz mikrovlaken, namočeno v alkoholni kis.

Kaj izbrati in kaj priporočamo?

Preberite tudi

Nakupovalna košarica

Super Vikend

25% popust*

Samo še danes - Super Vikend

25% popust skoraj na vse*

Scroll to Top