Prednosti uporabe ekonom lonca
Vsi torej vemo, da je ekonom lonec lahko zelo koristen pripomoček v kuhinji, saj ga s pridom uporabljajo tudi številne vrhunske kuhinje po svetu. Kaj pa pravzaprav sploh so prednosti uporabe ekonom lonca?
Primarna prednost je gotovo prihranek časa, saj se hrana v ekonom loncu skuha precej hitreje kot v običajnem loncu. Zaradi skrajšanega časa kuhanja posledično porabimo tudi manj energije za kuhanje, v hrani pa ostane tudi več hranljivih snovi ter izvornih okusov in barv. Zveni odlično, kajne?
Kako deluje
Kuhanje v ekonom loncu torej prinaša številne prednosti, ki so posledica skrajšanega časa kuhanja. Zakaj pa kuhanje v takšnem loncu sploh zahteva manj časa? Pripravite se za malce osnov fizike – tekočine, ki so pod večjim pritiskom, zavrejo pri višji temperaturi kot običajno. Kaj ima to opraviti z ekonom loncem?

Višja temperatura
Poseben pokrov ekonom lonca omogoča, da pritisk znotraj lonca naraste, vsebina lonca pa se posledično seveda kuha pod večjim pritiskom. Ker je pritisk večji, voda v loncu ne zavre pri običajnih 100 stopinjah Celzija, temveč šele pri višji temperaturi. To pa omogoča, da se tudi hrana kuha na višji temperaturi, kar seveda občutno skrajša čas kuhanja. Preprosto, kajne?
Vrelišče vode
Pritisk v ekonom loncu torej zviša vrelišče vode, kar omogoča kuhanje pri višjih temperaturah. Za koliko pa se spremeni vrelišče vode? V večini ekonom loncih je pritisk tolikšen, da voda zavre šele pri 120 do 125 stopinjah Celzija. Najbrž niste vedeli, da lahko voda zavre tudi pri več kot 100 stopinjah…
Pritisk v ekonom loncu
Kako visok pritisk pa potrebuje ekonom lonec, da vrenje vode zadrži vsaj do 120 stopinj Celzija? Običajni ekonom lonec ustvari pritisk, ki je za eno atmosfero višji od običajnega zračnega pritiska. Za ljubitelje fizike – to pomeni, da je približno 100.000 Pascalov nad običajnim zračnim pritiskom.
Časi naših mam
Tako je bilo vsaj v časih naših mam, saj so bili ekonom lonci takrat precej bolj preprosti in niso omogočali številnih nastavitev (ali prav dosti varnosti). Današnji ekonom lonci večinoma omogočajo več različnih nastavitev pritiska, prav tako pa so popolnoma varni, saj vsebujejo več zaščitnih ventilov, ki preprečujejo nesreče.

Pred kuhanjem
Pred uporabo preverite, da je lonec in vsi njegovi deli čisti in pripravljeni za uporabo. Posebno pozornost posvetite varnostnemu ventilu s spodnje strani pokrova saj mora biti le ta gibljiv. Napolnite lonec z zadostno količino vode, da bi se lahko ustavil pritisk/ para. Nikoli ne kuhajte brez vode. Dodate živila, katera nameravate kuhati. Tekočina in živila morajo napotiti najmanj do 1/3 lonca. Največ do polovice lahko napolnite lonec z živili, ki nabreknejo, in največ 2/3 lahko napolnite lonec z ostalim živili skupaj z vodo. Pri tem bodite pozorni na mernik na notranji strani lonca.
Preverite, da je dovolj prostora med vnesenim živilom in pokrovom.
Čiščenje in vzdrževanje
Ekonom lonec čistite po vsaki uporabi z detergentom pod tekočo toplo vodo. Ne uporabljajte agresivnih čistil, ostre in grobe predmete ali žične gobice za čiščenje. Ekonom lonec lahko perete v pomivalnem stroju, vendar brez pokrova in tesnilne gume, kar operete vedno ročno.

Korkmaz Aqua 4V1 set ekonom loncev

Korkmaz Aqua 4v1 set ekonom loncev
Komplet vsebuje:
- lonec s prostornino 6 litrov,
- lonec s prostornino 4 litre,
- pokrov za hitro kuhanje,
- steklen pokrov




