ZAKAJ KUHARJI KUHAJO V POSODAH IZ NERJAVEČEGA JEKLA IN KAKO JIH IZBRATI

Tudi ko jo Gordon Ramsay v Hell’s Kitchen besno meče po celi kuhinji in Michel Troigrois v njej pripravlja omako za legendarno jed svojega očeta, je posoda iz nerjavečega jekla klasična izbira za profesionalne kuharje in ostale ljubitelje kuhanja. Zakaj nerjaveče jeklo? Ker je cenovno ugoden, dobro prevaja toploto in je praktično neuničljiv.

Zgodovina Nerjavečega jekla

Nerjaveče jeklo izhaja iz francoske besede inoxydable. Kuhinjska posoda iz nerjavečega jekla ne oksidira, saj njena zlitina vsebuje vsaj 10,5 odstotka kroma.  Angleško ime stainless steel ponazarja še eno pomembno lastnost in sicer, da se na njej ne ustvarjajo madeži. Z odpornostjo na praske, kisline in alkalije je posoda iz nerjavečega jekla logična izbira, ko potrebujete kuhinjsko posodo, s katero boste veliko kuhali, z doslednimi rezultati.

Zanimivo je, da je posoda iz nerjavečega jekla razmeroma nov izum. Visoko korozijsko odpornost te zlitine jekla in kroma je leta 1821 prvič odkril francoski metalurg Pierre Berthier, katerega je prvi priporočil za izdelavo jedilnega pribora, vendar metalurgi tega časa niso znali izdelati zlitine z malo ogljika in veliko kroma, zato je bil jedilni pribor krhek in nepraktičen.

Šele na samem koncu 19. stoletja je Nemec Hans Goldsmith razvil postopek pridobivanja kroma brez ogljika. Materiali iz katerega so izdelani naši lonci, pa je nekje v letu 1910 prvi izumil francoz Leon Guillet. Nerjaveče jeklo se danes uporablja v vsem, od medicinskih instrumentov, letal do nakita.

Modna kovina iz 19. stoletja, ki se je prvotno uporabljala samo za posebne dele parnikov in fine mehanike, je danes v našem vsakdanjem življenju tako neizogibna, da o njej niti ne razmišljamo.

In ni več izključno nemški, ameriški ali francoski izdelek. Posoda iz nerjavečega jekla ima danes na trgu močno konkurenco blagovnih znamk in oblikovalcev po vsem svetu.

Seti ali posamezni  kosi?

Odvisno kaj potrebujete. Na splošno veljajo posode iz nerjavečega jekla za najboljšo izbiro za cvrtje jajc in ocvrtih jedi ter odlično izbiro za dušenje. Lonci in nerjavečega jekla so klasika, še posebej večje posode za kuhanje testenin, jušne osnove in kuhanje na pari. Odlična izbira je nakup nizke posode iz nerjavečega jekla z debelim dnom za kuhanje omake in v kolikor so vam ponve iz gusa pretežke, lahko namesto njih uporabljate ponve iz nerjavečega jekla, ki prav tako prenesejo visoke temperature. Če potrebujete več kosov posode imamo za vas tudi akcijo setov posode, ki so idealna priložnost, da dobite posode po najboljši ceni.

Zlato pravila za set posod

Pri nakupu setov posode bodite pozorni na sestavo. Zlato pravilo za nakup je: velika ponev z debelejšim dnom, ponev za sotiranje, to so velike ponve z ravnimi stenami in pokrovom, v katerih lahko pripravimo hitre jedi, dušenje zelenjave itd., srednja ali majhna ponev, veliki lonec za testenine, pekač in globoka, debelostenska posoda z velikim pokrovom.

Kaj pomenijo oznake na posodi iz nerjavečega jekla?

Če pogledate podrobneje boste opazili, da imajo posode iz nerjavečega jekla majhne žige in številčne oznake. Najpogosteje je to 18/10, katera označuje količino kroma in niklja v posodi. Večina loncev iz nerjavečega jekla ima 18 odstotkov kroma in 10 odstotkov niklja in spadajo v serijo 304 iz katere je narejena velika  večina posode iz nerjavečega jekla. Poleg serije 300 obstajajo še serija 200 in 400. Posode z oznako 18/8 nimajo bistveno drugačnih lastnosti od tistih z oznako 18/10, proizvajalci to razliko uporabljajo le kot marketinško zgodbo. Na trgu so na voljo tudi posode iz nerjavečega jekla 18/0, katere so cenejše in manj kakovostne, zaradi odsotnosti niklja pa so dovzetne za korozijo. Ekskluzivnejše posode iz nerjavečega jekla so lahko iz serije 304 ali 316, kar pomeni, da vsebujejo več niklja in molibdena, zato je tudi bolj odporna od klasične. Ostale serije se uporabljajo v industriji. Ne glede na to, kateri lonec iz nerjavečega jekla kupite, bodo razlike v vsakodnevnem kuhanju zanemarljive.

Kako kuhati v posodi iz nerjavečega jekla?

Konstrukcija posode iz nerjavečega jekla pomeni, da se ponve in lonci enakomerno segrejejo od spodaj do sten, zato se hrana kuha na vseh straneh enakomerno. V kolikor jed zahteva kuhanje na srednjem ali močnem ognju, ga vedno  nastavite na nekoliko nižjo raven.  Nove posode iz nerjavečega jekla pred prvo uporabo pripravimo na enak način kot posode iz gusa. Dobro jih segrejte, da se jeklo malo razširi in šele nato premažite z oljem, da zaprete mikro pore. Vaša hrana se ne bo prijela in ponve bodo zdržale dlje. Da boste vedeli, da je ponev dovolj segreta, mora biti platišče na dotik zelo vroče in če vanj vlijete malo vode, mora kot kroglica drseti po ponvi. Paziti morate, da posode iz nerjavečega jekla ne pregrejete. Olje vedno vlijte v vroče ponve. Ko meso ali drugo hrano položite v posodo iz nerjavečega jekla, se bo vedno malo prijelo, vendar je to popolnoma v redu. Obrnete ga takrat, ko se malo odlepi od dna.

Kako vzdrževati posode iz nerjavečega jekla?

Svetleče nove posode in lonci in nerjavečega jekla ob pravilnem vzdrževanju lahko ostanejo kot nove. Vroče posode iz nerjavečega jekla po kuhanju nikoli ne spirajte pod mrzlo vodo. Ekstremne temperaturne razlike lahko izkrivijo kovino. Pustite, da se ohladi na štedilniku in jo nato operite. Če na posodi ostanejo ostanki hrane, jih ne strgajte z uporabo kovinskih krtačk. Obstojnejše madeže odstranite tako, da na hrapavi del navadne gobice posujete sodo bikarbono in podrgnite. Posode iz nerjavečega jekla se lahko normalno pomivajo. Če po pomivanju posode še vedno ostanejo madeži, jo preprosto spolirajte, najbolje s krpo iz mikrovlaken, namočeno v alkoholni kis.

Kako izbrati ekonom lonec?

Prednosti ekonom lonca ne potrebuje veliko razlag. Kuhanje pod pritiskom močno skrajša čas priprave, porabi manj energije in koncentrira okuse. Hrana je bolj zdrava in kuhinja čista. V ekonom loncu lahko kuhate v vodi, pari, sterilizirate in pasterizirate, edino cvreti ne morete. Velikost ekonom lonca izberite glede na vaše potrebe, z dobrimi varnostnimi ventili in vsaj dvema stopnjama regulacije tlaka.

Ekonom lonci in inox posoda po akcijski ceni

Preberite tudi

Nakupovalna košarica

Super Vikend

25% popust*

Samo še danes - Super Vikend

25% popust skoraj na vse*

Scroll to Top